2019-09-20 12:31:28• hírek • Bede Emőke

Hetvennél is több Szatmár megyei lakos dobta el életét 2018-ban

A szakértők többnyire egyet értenek abban, hogy az öngyilkosság nem betegség, hanem cselekmény, melyhez mentális zavarok, régebb óta fennálló kezeletlen problémák, külső körülmények vagy frissen bekövetkezett, az egyén korábbi életét (értékrendjét) súlyosan megrendítő események, krízisek járulnak hozzá. Mivel évente világszerte 800 ezer – 1 millió személy dobja el magától az életét, ezért az öngyilkosság a tizedik leggyakoribb halálozási oknak minősül.

A Mina Minovici Országos Igazságügyi Orvostani Intézet nemrégiben közzétette a 2018-as tevékenységének kiértékelőjét, melyből egyebek mellett az is kiderült, hogy a tavalyi év során nem kevesebb mint 2451 öngyilkossági esetet regisztráltak az országban. Ez már csak azért is adhat okot aggodalomra, mert 2010 óta mérsékelt, de konstans csökkenést jegyeztek e téren. A papírforma a nemek megoszlását illetően viszont mit sem változott az előző évekhez képest: az öngyilkosságot elkövető személyek nem kevesebb mint 80 százaléka a férfiak köréből kerül ki.


Az önpusztító lépést elkövető személyek 69 százaléka az önakasztást választotta, és ez a tendencia az elmúlt 21 évben nem változott. 9 százalékuk mérgezés által vetett véget életének, 6 százalékuk a mélybe vetetette vagy felgyújtotta magát. Az öngyilkosságot elkövetők 4 százaléka a vízbe vetette magát, 2 százalékuk felvágta az ereit, 1 százalékuk az áramcsapás általi halált választotta. 3 százalékuk pedig olyan módszert választott, mely a fentebbi kategóriák egyiké se sorolható, a lőfegyver pedig viszonyag nehezen hozzáférhető, ezért ennek százalékos aránya 0.


Az intézet adatai szerint Szatmár megyében 2018 során 78-an dobták el maguktól életüket. Öten a halálba zuhantak, 44-en felakasztották magukat, 9-en a vizet választották, 20-an pedig megmérgezték magukat.Ami az öngyilkosságok számának az összlakossághoz viszonyított arányát illeti, sajnos benne vagyunk az élmezőnyben, ugyanis megyénkben minden 100 ezer lakosra 20,86 olyan személy jut, aki önként dobja el magától az életet. Ettől magasabb arányt csak Kovászna (27,18/100ezer lakos) és Hargita (42,12/100ezer lakos) megyében jegyeznek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: